неделя

Пушенето – полезно. Ако пушим правилно и с мярка

Трябва да разбием остарелите стериотипи за пушенето.
Веднага правя уговорката, че всичко написано по долу е истина при пушене с мярка и на хубав тютюн .
Представете си колко вредно би било кафето, ако пиете по двадесет чаши на ден, така и със цигарите, но понеже винаги когато си купуваме цигари ни продават по двадесет къса в кутийка, ние злоупотребяваме. Ако беше прието да се продават цигари на бройка може би щяхме да пушим по малко.
Кой ни говори най-много за вредата от пушенето? Рзбира се лекарите и фармацефтите понеже парите от продажба на цигари не са в техни ръце. Ако можеха да регистрират тютюна като


лекарство или хранителна добавка и печелеха от него навярно щяха да го рекламират като полезен. И понеже е обявен за вредна стока, е обложен с голям акциз и бърка дълбоко в бюджета на обикновения пушач.
Но целта на тази статия не е за иследване на историческата и финансова страна на въпроса.
Ние ще поговорим за ползите които се премълчават и за митовете за вредата на никотина.



Мит първи – : Почваш да пушиш от глупост, а не можеш да ги откажеш поради липса на воля.

Новите дани от молякулярната генетика свидитилстват за това че привичката на тютюнопушене е обусловена генетически. Има такъв ген на пушенето който предпазва пушачите от рак. Получава се така че пушенето не е вредно за всички. Особеностите на организма и генетичната постройка позволават да се игнорират предупрежденията на министерството на здравеопазването. Да се захвърлят цигарите – това подлага организма на стрес който е аналогичен на остри възпалителни процеси. Това не е метафора. По дани и иследвания на унивирситета в Пенсилвания при отказващите се от цигари започва депресия,мускулни болки, повишаване на температурата, изменения в апетита и обостряния на всички хронични заболиявания. Били са направени убедителни опити които да проследят какво става по време на така нареченатаабсистенция : образците кръв предоставени от доброволци показали че нивото наинтерлекин-1бета и интерлекин-6, предизвикващи депресивно състояние, рязко се повишава. По мнение на учените да се устои на тези симптоми може само с противовъзпалителна терапия.


Мит втори – пушачите за да запълнят дефицита от полезни вещиства са им нужни допълнителни витамини, които представляват естествена противоотрова на тютюневия дим.




Пушачът е човек с особенабиохимия която не се подчинява на средностатистическите канони. Не отдавна са били проведени изследвания които показват че чистия бета каротин провокира в организма на пушача възникване на ракови тумори. Както е казано в публикацията New England Journal Of Medicine рискът у пушачите за възникване на рак при прием на бета каротин се повишава с осемнадесет процента. Иследванията са проведени едновремено във Финландия и САЩ . По американски дани у пушещия американец който е приемал чист бета каротин(не от моркови), рискът за заболяване от рак е бил 28 процента по висок. Това практически е всеки трети пушач който е използвал витамини и хранителни добавки.

Мит трети. Ако по време на приемане на алкохол, пушите вие нанасяте двоен удар по организма.


У пушача и любителя на виното вероятноста за възникване на чревни полипи е почти на 20 процента по-малка отколкото у непушача и трезвеника. При пушача който изпива чаша вино на ден вероятноста да умре от рак на червата е по-малка. Аналогична връзка се наблюдава и в случаите на язвен колит.






Мит четвърти. Няма болест при която пушенето да е полезно.




Има! В Ню-Йорк провели много любопитно изледване на близнаци. Учените приблизително преди 30 години забелязали странна зависимост между генетическото разположение за пушене и болеста Паркинсон. За да разберат тази противоречаща на здравия разум връзка, доктор Каролайн Танер(Caroline M. Tanner) и нейните колеги от Калифорнийския институт, са наблюдавали еднояйчни близнаци с един набор от гени . В иследванията са участвали 113 двойки близнаци, на които един от братята е страдал болезнено от Паркинсон, оказало се че здравите братя са пушили много повече от болните. Основния извод който следва е че по някакъв начин пушенето забавя развитието на болеста.
Специално внимание заслужават и даните за връзка между психическото здраве и пушенето. В някой случай човек несъзнателно използва никотина за регулиране на химическия баланс в организма с цел да хармонизира психическото си състояние. Най-очевидния пример са шизофрениците, по американски дани те пушат по често от здрав човек практически цигара от цигара. Това е самолегулиращо лечение, никотина задейства химически механизми в мозъка които изправят дефекта на шизофреника. Естествено от това не следва че всички върли пушачи са шизофреници
Пушенето може да повлияе положително върху умсвената дейност при здравите хора, да подобри обработката на информация, да ускори някой моторни реакции и да увеличи памета.

Мит пети . Да имаме ден без цигари. Ако имаме дни без цигари това намалява вредата от пушене.


Всяко прекъсване за ден, за два, за седмица или месец и после отново пропушване носи повече вреди отколкото равномерното пушене. За това ако искате да откажете цигарите трябва да го направите по-умно. Екип от учини и иследователи под ръководството на британския учен Бо Ланбейк анализирали белодробната фунскция на 1116 мъже и жени от 35 до 68 годишна възраст. Доброволците разделили на на три групи : постояни пушачи , такива които се опитват да ги откажат и такива които никога не са пушили. Оказало се че тия които са прекъсвали и са пропушили след година функцията на белите дробове е намаляла с пет процента а на тези които не са прекъсвали само с три процента.

Мит шести. Спортът и пушенето са несъвместими. Ако пушиш няма да бягяш добре.



Може би на екрана на телевизията няма да видите публично спортист с цигара, но в живота може би. Указанията на треньорите са такиве, че има много наказания и глоби за шампионите които пушат, което не им е попречило да станат шампиони, а може би са станали благодарение на пушенето. Работата е в това че благодарение на пушенето се включва компенсаторен механизъм в човека и хемаглобина започва да присъединява повече кислород от колкото у не пушача. Във всекидневния живот това не се вижда, но при натоварване на границите на възможното преимушествата ще бъдат очевидни. Трябва да се каже, че в профисионалния спорт, например в леката атлетика одавна е достигнат предела на нормалните човешки възможности и никакви тренировки не могат да ги разширят. Може да видите това на състезания за маратонци, камерите рядко го показват трябва да присъствате лично, спортистите на финала чакат реанимация. Защо? Повечето маратонци, са инвалиди с бронхиална астма, благодарение на което могат официално да използват допинг-лекарства с които организма понася по големи натоварвания макар и с риск за живота. Такова действие може да окаже и тютюна, но придълга употреба тези качества се губят поради вредните катрани и смоли съдържащи се в него.

Мит седми . Всеки който пуши получава стеснетие на кръвоносните съдове.

Да това е вярно ако пуши много повече от една кутия на ден.
Джейм Джанг, изледвал полезните свойства на никотина и по специално върху кръвоносната система на човека още като студент в Оксфорд и получил разбиващи традиционата престава за никотина резултати.
До началото на експеримента Джанг предполагал, че нарушенията на кръвообращението и стеснението на кръвоносните съдове у пушачите се дължи на никотина, но резултатите показали обратното, че никотина стимулира кръвообрашението.
За да провери своята хипотеза иследователя започнал да експириментира върху опитни мишки. Той използвал мишки болни от рак и страдащи от нарушено кръвообращение. Експирементаторът открил, че никотина стимулира притока на кръвообращение и като цяло мишките имали приток на енергия.
Предполага се, че никотина може да се използва, за заздравяване на рани и лечение на болести свързани с нарушено кръвообращение и диабет.

Мит осми. Разговорите, за това че пушенето помага, за намаляването на наднорменото тегло са измислица.


Никотина е ефекно средство за нормализиране на телесното тегло. При хората които пушат умерено съдържанието на излишни мазнини в телата им е 1,5 пъти по малко от на тези които не пушат. При отделянето на ендорфини в кръвта се потиска чуството за глад и съчетано с физически натоварвания се намалява излишното тегло.


Мит девети . Пасивните пушачи се тровят повече от активните.

В течение на 15 години химици от Тексаския университед, не само са провеждали експерименти но и иследвали колко атома тютюнев дим получава един активен пушач и един пасивен , изчислено било че ако в помещение 6 квадратни метра има 6 човека постояно пушещи и един непушещ, той трябва да стои сто часа за да погълне димът от една цигара.
Пасивните пушачи имат един аргумент, че дрехите им се умирисвали на цигари. Аз пък имам непоносимост към някой ефтини парфюми ментета и мисля че трябва да ги забранят.


Ако пушите, пушете хубав тютюн и с мярка

Ако не пушите, не пречете на тези които пушат хубав тютюн



21 коментара :

  1. Благодаря,най после ,тази статия я чакам от три години :).Отивам да си купя електронна цигара.

    ОтговорИзтриване
  2. :) Вече ще си пуша без угризения! Благодаря за статията!

    ОтговорИзтриване
  3. Тази статия трябва да се обнародва.

    ОтговорИзтриване
  4. Тази статия трябва и да се редактира, че докато я прочета ми се взе здравето... Допускам, че или е била преведена с нещо като Гугъл Транслейт и копи-пейстната, или пък авторът й вместо да учи граматика в основното у-ще, се е скатавал по тоалетните да си павка цигарки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно съм съгласна - такива елементарни грешки в текста, че как да повярва човек на съдържанието? Което е спорно :) Въпреки, че на нас, пушачите, много ни се иска да е вярно ! ;)

      Изтриване
    2. Статията си е написана много грамотно.

      Изтриване
  5. Предполагам, че е с цел да се отмени забраната за пушене на обществени места от юни месец...

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, момче , момче- мислиш ли че като пишеш подобни неща, ти става по- леко? Тази злобничка пледоария отдалече намирисва на проблеми със спирането на цигарите. Но наистина избора си е твой. Жив и здрав бъди, но не замърсявай Интернет- пространството с подобни неграмотни приказки , предназначени само за твое оправдание.

    ОтговорИзтриване
  7. Много полезна статия. Хареса ми Мит четвърти - Няма болест при която пушенето да е полезно.

    ОтговорИзтриване
  8. Статията е на много ниско ниво, не помага и не води до положителна промяна към здравословен живот. Утешава единствено закоравелите пушачи, които играят вечната защита на цигарите - а тези хора така или иначе явно не се замислят често за вредата. А до автора - да, може да не са фармацевтите тези, които ти дърпат 150 лв на месец от джоба, ама има ли значение кой точно те краде.

    ОтговорИзтриване
  9. Ако все пак сте избрали да не пушите, заповядайте в групата Непушачи във Face book http://www.facebook.com/groups/nosmokers

    ОтговорИзтриване
  10. Псевдонаука- ...Новите дани от молякулярната генетика свидитилстват?!.....Както е казано в публикацията New England Journal Of Medicine...Ми не точно, от изследването е извадена черешката .ползите са повече и за белодробния рак дава статистчески значима разлика ,но това какво значи...да пушим повече и да намалим морковите??!!....но резултатите показали обратното, че никотина стимулира кръвообращението.Глупости ....никотина стимулира кръвообращението където има никотинови рецептори ,главно в червата. Когато ти ампутират краката при Бюргер .лекарите ще ти кажат че там няма никотинови рецептори..в сърцето също.По всеки мит се изопачават данните има неверни неща и откровено подвеждане.ЛЕСНО Е НЕ ПУШЕТЕ





    ОтговорИзтриване
  11. Забравили са да кажат коя марка цигари трябва да се пуши....

    ОтговорИзтриване
  12. И аз се присъединявам към мнението, че статията е пълна с изопачени и подвеждащи факти, както и с откровени лъжи! Има една основна разлика между тютюнопушенето и другите видове отрови (защото никотина е клетъчна отрова). Обикновено повечето видове отрови (напр. змийската, пчелната и др.) убиват в големи дози, но в малки или микроскопични дози са полезни и се използват за лечение. При тютюна обаче не е така-той е вреден при всякакви дози! Единствената разлика е, че ако пушите по-малко вредният ефект на пушенето се проявява след повече време, тоест пак си вредите, но по-малко. Освен това като пушите вредите и на другите, никой не е длъжен да ви диша боклуците. Толкоз, ако някой се интересува, мога да опровергая лъжите по всяка точка, ама сега не ми се занимава.

    ОтговорИзтриване
  13. Освен заглавието, всичко останало е пълна глупост и измислени изследвания. Ето например в масачузетския университет, съвместно с този в Тетевен, са изследвали 5000 пушачи, разделени на 2 групи. Едната издишала дима през носа, другата не. Извода бил, че тези издишали дима от носа, имат по-малко косми в него с около 5% !
    има науки, като биохимия и статистика, който се занимават с подобни въпроси, а теорията на вероятностите е обект на друга наука :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ако на всички вас,които плюете статията ,от утре медиите започнат да втълпяват/по някаква причина-например,ако цигарите се продават в аптеките/ всеки ден ,че тютюнопушенето е полезно ,само след няколко месеца ще започнете да пеете друга песен-а именно че пушенето е полезно!Това показва,че поне едно от твърденията на автора е верно-че пушенето подобрява умствените възможности,а явно медиите и медицицината/съвременната/ ги влошават!

    ОтговорИзтриване
  15. Защо трябва да одобрявате коментарите?Вашата цензура е по-голяма от тази на третият райх!
    И да знаете даже и вие не можете да докажете ,че не сте роботи-що за глупост!

    ОтговорИзтриване
  16. Ей ,ало охлюви-кога ще одобрите коментарите?Или ще чакате чичо Сам?

    ОтговорИзтриване
  17. Не знаех,че Митко Бербатов е бил пушач,Браво Жив и Здрав Да Си Митко!!!.������

    ОтговорИзтриване
  18. Боян Спасов22 май 2017 г. в 18:01

    Добра статия !
    От няколко години ми е хоби да следя обществените манипулации и причините за тях .
    По казуса за вредата от пушенето вече съм наясно , че има силно финансово лоби , което цели да наложи това схващане .
    Наблюдавайки средствата за дезинформация , които се използват ми става ясно , че всъщност ползите от пушенето са статистически по-големи от вредите и това много пречи на някого .
    Към момента най-заинтересовани от една повсеместна забрана ми се струва че са здравните заведения , но по причини диаметрално противоположни на тези , които изтъкват .

    ОтговорИзтриване
  19. Пълни глупости. До преди 5 дни пуших. Сега се чувствам много по-жив и то само за 5 дни.

    ОтговорИзтриване

случайни публикации

следвай ме:

Follow me

Статистика

Google PageRank Checker Tyxo.bg counter Блог класация Lifestyle Blogs - Blog Catalog Blog Directory

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Статистика

Google PageRank Checker Tyxo.bg counter Блог класация

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!