Как да вържем кукичка за риба


В риболова не можете да минете без практикуването на различни видове възли. Без възел е невъзможно да прикрепите дори и обикновена рибарска кукичка или тежест. За своята история човечеството е разработило огромно количество разнообразни възли, но в съвремената практика ги използваме много рядко.Много риболовни възли се отнасят към така наречените морски възли и имат своето оригинално наименование. Да разгредаме някой от тях които се използват най често за риболов.


Глух възел
Това е най лесния възел, сгъвате влакното на две промушвате го през ухото на кукичката, завъртате прокарвате кукичката от другата страна и издърпвате. Този начин може да го използвате само ако разполагате с канап или капрон, ако разполагате със корда той не е подходящ.


Възел Костенурка
Защо са го нарекли така е трудно да се каже. Много морски костенурки ги ловят с мрежи и харпуни. Този възел се върже много лесно. Направен от синтетична корда той не може да се развързва.


Калифорнийски възел


Този възел са го измислили преди четирдесет години любители рибари от Калифорния. Той е прост и надежден, но не е много компактен.


Брониран възел
Много рибари предпочитат да ползват кукички без уши, такива кукички като правило са ковани и по тяхно мнение са по здрави, но възелът за такава кукичка е по сложен. Най-надежден за тези кукички е Бронирания възел. Той напомня за затягяща се хватка.Захватен възел

Този възел се увива като змия. предназначен за свързване на две синтетични кордди. Той е пригоден за всякакви корди и емного надежден.Възел АкулаПри направата на този възел преди да вкараме в петелката ходовия край на кордата е нужно да приближим и да завъртим в кръг около основния конец да го вкараме в петелката и да затегнем.Възел Сьомга
Преди да го затегнем е нужно да завъртим края около цевта на кукичката. Този възел е един от най здравите.Възел Риба тон


От предните се отличава по това че ухото на кукичката обхваща едновремено две петелки. Тази връзка е сложна и се смята за една от най добрите сред всички риболовни възли предназначена за синтетична корда.Канадска осморка
Така наречената Канадска осморка здраво захваща кукичката, а при желание може да се развърже лесно.Рибарска осморкаТова е още по-надежден начин за прикрепяне на кордата към кукичка с ухо той дава пълна гаранция,че кукичката няма да се отвърже.

4 коментара :

 1. Много ми харесаха възлите които сте предложили.Наистина има полза от тях когато са направени перфектно макар че в линията най слабото място е възелът.Лично аз използвам мухарския клуп предлаган от фирма Кортланд, възел Рапала при връзване на блесни,воблери.Двата възела са много здрави и никога не са ме подвеждали.Също така кървавият възел е много здрав особено когато се съединяват две влакна или такива с различен диаметър.За кукичка с ухо или вирбел използвам възел Паломар.

  ОтговорИзтриване
 2. Много полезно

  ОтговорИзтриване
 3. Тази тема е доста интересна за мъже обичащи риболова. Хареса ми този възел рибарска осморка ще го пробвам.
  Риболовни принадлежности

  ОтговорИзтриване
 4. Браво,
  задължителни възли, които трябва да знае всеки риболовец.
  Риболовен атлас

  ОтговорИзтриване

случайни публикации

следвай ме:

Follow me

Статистика

Google PageRank Checker Tyxo.bg counter Блог класация Lifestyle Blogs - Blog Catalog Blog Directory

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Статистика

Google PageRank Checker Tyxo.bg counter Блог класация

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!