сряда

мъжки пръстен





Ювелирните украшения за мъже не са толкова много, в съвремения свят не е прието да се обвиваш с украшения и дрънкулки, но на пръстена на мъжката ръка се гледя съвсем мъжектвено, за това не рядко на пръстите на успелите мъже се наблюдава този аксесоар. Разбира се най много се наблюдава брачната халка. Но сега ще се спрем на класическия пръстен

Пръстенът е най разпространеното украшение, което от дълбока древност носят и мъжете и жените. В античната култура се е смятало че пръстенът е свързвал душата и тялото и се е явявал свързващ елемент между тях, за това винаги е бил важен елемент при всякакви магически ритуали. Археолозите намират пръстени направени от най различни материали, кости, камъни, метали, а също така смятат че са правени от дърво и кожа, както и в съвремения свят.

В древна Гърция благодарение на развитието на ювелирното изкусво, са си появили пръстени печати, заменящи подписа на владетеля. Такъв пръстен от начало не всеки е можел да си позволи. Колкото по богат и знатен бил притежателя толкова по пищен бил пръстена. По късно се научили и към пръстените да добавят и различни скъпоцени камъни. В Римската империя металът от който са правели пръстените е бил показателен за принадлежноста към дадено съсловие.Обикновените граждани са могли да носят само железни пръстени, а златни само владетелите и сенаторите. Това правило било отменено през III век от новата ера когато свободните граждани можели да носят пръстени от злато и сребро.

По времето на барока и пищните дрехи от скъпи платове Ювелирното изкусво се развило много.Пръстените вече се украсявали с големи скъпоцени камъни, а на ръцете е било прието да се носят много пръстени. Практически всеки състоятелен човек е имал собсвен пръстен печат с фамилен герб. Кралските печати са се предавали по наследство.

Съвремените ювелири се стремят да отговарят на всякакви изисквания на клиентите. Мотивите могат да бъдат най различни, исторически, религиозни, политически, модернистични, а също така и с рекламно съдържание. Има и различни цени според джоба на всеки.Избора е голям и всеки може да си езбере пръстен изразяващ неговата идентичност.
Цената на съвремените пръстени се определя от много фактори най вече от качеството на материала и вида на изработката.Злато 24 карата е 100% чисто. За пройзводство на златни бижута най често се използва злато от 9 , 14 или 18 карата.




За да се осигури по дълъг живот и запазване качеството на пръстена трябва да се спазват някой изисквания. Мъже което работят физическа работа е хубаво да не носят пръстени когато я извършват.По време на плуване или спортуване е хубаво пръстенът да се оставя на съхранение.

3 коментара :

случайни публикации

следвай ме:

Follow me

Статистика

Google PageRank Checker Tyxo.bg counter Блог класация Lifestyle Blogs - Blog Catalog Blog Directory

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Статистика

Google PageRank Checker Tyxo.bg counter Блог класация

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!