четвъртък

Рулетка и теория на вероятностите






Повечето хора започвайки да играят рулетка ,си спомнят че са чували някъде за теорията на вероятностите.

Теорията на вероятностите може да ви помогне много при игра на рулетка.



Да се обърнем към теория на вероятностите.
Теорията на вероятностите изучава случайни събития. На всяко случайно събитие се приписва число,което се нарича негова вероятност.Това число характеризира шанса че събитието ще се случи.

Ако неограничено увеличавате числото на повторения на опитите, то относителната честота на появилите се събития ще бъде устойчива към някой фиксирани величини и ще се отклонява толкова по малко, колкото повече са опитите. Тази величина се явява вероятност на събитието.


И какво следва че можем да използваме вероятностите при неограничено увеличаване на числото на повторение на опитите.Но за неограничено увеличаване на опитите при игра на ролетка ние не разполагаме с неограничено количество пари.
За да се упътят повече играчите на рулетка математиците са измислили така наречената условна вероятност.


Условната вероятност оценява шанса да се осъществи събитие А когато е известно колко пъти се е случило събитие В . Условната вероятност се изчислява по формулата Р(А?В) =Р(A)•P(B)."

Да разгледаме например, какво ще се случи ако се пробваме да използваме формулата.Какъв е шанса да се паднат пет прости събития подред(например 5 поред ЧЕРВЕНO).
Ние имаме 5 независими събития ,вероятността на всяко е 18/37=0,49*.Вероятноста за серия 5 пъти ЧЕРВЕНО е = 0,49 * 0,49 * 0,49 * 0,49 *0,49 = 0,03.Тази вероятност е малка и ако играем за тази вероятност ще загубим.Вероятноста да се падне 5 пъти черно е същата както да се падне 5 пъти червено.



Може да опитате всякакви варианти

Ами тогава да чакаме серия от четири попадения на ЧЕРВЕНО, и тогава да поставим на черно. Ние вече знаем че вероятността да се падне 5 ЧЕРВЕНО е малка.Въртим рулетката и се случва ЧЕРВЕНО, ЧЕРВЕНО,ЧЕРВЕНО, ЧЕРВЕНО........ Ето идва момента да се заложи на ЧЕРНО. Но вероятността да се падне ЧЕРНО не се изменя топчето няма памет и надеждите и разчетите ни могата да се окажат напразни.

Към подобна теория на вероятностите се натрува и още особености на човешката физиология. Иследователите Уйлям Херинг и Адриан Уйловбай от Мичигамския унивирситет са установили че на загубилия се задейства зона в мозъка за възприятия и емоции.Тази зона се явява детектор на всичко негативно и размера на загубата нямя значение и играча не я отчита.Мозакът отчита само предишния опит.Серията от загуби предизвиква силна реакция като детектор на загубите и се утвърждава представата за несправедливост.Тази реакция отразява грешна представа на играча че следващия път трябва да се падне задължително ЧЕРНО само защото предните пъти се е паднало четири пъти ЧЕРВЕНО подред.Мозакът предполага че е длъжен да спечели и не се придържа към средното значение на теорията.



Не е виновна теорията на вероятностите а нейното неправилно прилагане.
Теорията на вероятностите е математическа наука, тя борави с неограничено повторение на опитите. Но не дава отговор в прости и конкретни
ситуации.



Няма коментари :

Публикуване на коментар

случайни публикации

следвай ме:

Follow me

Статистика

Google PageRank Checker Tyxo.bg counter Блог класация Lifestyle Blogs - Blog Catalog Blog Directory

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Статистика

Google PageRank Checker Tyxo.bg counter Блог класация

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!